En rapport från IDC går igenom hur Apple lirkat sig in på företagsmarknaden med sina server– och lagringslösningar. Apples lagringssystem Xserve RAID har fungerat lite som en trojansk häst i sammanhanget eftersom den fungerar helt transparent även med andra serveroperativsystem än Apples Mac OS X och dessutom är väldigt prisvärd.

Apple har annars fokuserat på sina kärnområden i serversatsningen. Genom att vara en kraft att räkna med som mediaserver så har man kunnat glida över på forskningssidan som kräver mycket processorkraft. Fler och fler företag har fått upp ögonen för Apple som helt nyligen gav sig in på denna marknad.

En intressant siffra som dyker upp i rapporten är hur mycket lagringskapacitet man har levererat totalt (76 PB) i form av Xserve RAID–system. 76 Petabyte är en ruggigt stor lagringskapacitet (79691765,27 GB). En Petabyte motsvarar femtio gånger informationsmängden i amerikanska kongressbiblioteket, ett av världens största bibliotek.

Med tanke på att Apple nyligen höjt maxkapaciteten hos sin Xserve RAID till 7 TB så börjar man snart sammanlagt närma sig den lagringskapacitet som androiden Data i TV–serien Star Trek: The Next Generation var skapad för. Data som reaktiverades år 2338 (födelsedatum okänt) klarar hela 88 Petabyte, dock i betydligt mer koncentrerad form än alla dessa RAID–system.