Fler än Steve Jobs har uppmärksammat detta med förhållandet mellan prestanda och värmeutveckling. Redan för fyrtio år sedan tog Intels grundare Gordon Moore upp detta med värmeproblem i det dokument där han la grunden för det som kommit att kallas Moores lag. Även om han fick rätt i att kretsarna inte direkt glöder, så är värmeutveckling och effektbehov ett problem när processorkretsar blir alltmer komplexa.

”If we could shrink the volume of a standard high-speed digital computer to that required for the components themselves, we would expect it to glow brightly with present power dissipation. But it won’t happen with integrated circuits.”

Steve Jobs motiverade övergången till Intel bland annat med mer prestanda per watt. Det hjälps inte om man klämmer in flera miljoner transistorer i en processor om effektförbrukningen och därigenom värmeutvecklingen skenar iväg.

Steve Wozniak som var med och grundade Apple samt konstruerade de första Appledatorerna skrev följande om saken i New York Times.

”As soon as I heard Steve say that the factor where Intel’s road map was superior was processing power per [watt]. […] I knew right away that it was exactly what I have been reading and saying and so have many others, that this is the real key to the future of high performance computers.”

Snabbare och mer kraftfulla processorer betyder högre effektförbrukning, vilket leder till mer värme, vilket betyder att Apple inte kan ta fram ännu mindre, och ännu coolare produkter, något Steve Jobs absolut inte gillar.

Trenden går från stora klumpiga datorlådor till bärbara eller kompakta datorer. Ska man sedan ge sig in på vardagsrumsdatorer kopplade till ljud– och bildanläggningar, tabletdatorer eller andra konsumentprylar så måste man helt enkelt ha strömsnåla, effektiva processorer. Något som Intel verkligen kan leverera. Smarta strömsparfunktioner är det nya sättet att få ut mer prestanda från våra datorprodukter.