Bland det smartaste jag läst om den viktigaste finessen med Tiger, och kommande Mac OS X.

Bill Palmer har fattat det som bara gradvis smugit sig på oss andra. Nämligen det att för varje uppgradering av Mac OS X så är mer och mer av funktionaliteten integrerad direkt i de applikationer vi använder.

PDF–filer öppnas direkt i Safari istället för att kicka igång Förhandsvisning. Samma sak med iLifeprogrammen, du behöver inte öppna iPhoto eller iTunes för att lägga till musik till din iMoviefilm. Pages kan också ta in media utan att öppna fler tillämpningar.

Spotlight är ytterligar ett steg på vägen som gör att du inte behöver använda Finder lika ofta. Dashboard samlar många små tillämpningar som du kommer åt med en knapptryckning utan att lämna det program du jobbar i.

Hur ofta har du öppnat QuickTime Player för att se en QT–film på sistone? Tänkte väl det, QT–innehåll kan du se i Finder, Safari, iTunes, iPhoto, iMovie, Förhandsvisning och ett gäng andra program. Hjälpprogrammet har i stort sett blivit överflödigt eftersom funktionaliteten är så integrerad i Mac OS X grundstruktur.

Dessa små steg, knappt märkbara från en upplaga av Mac OS X till nästa, är de absolut viktigaste. Vad blir nästa steg i Mac OS X 10.5?