Det är ett högt spel Apple spelar just nu med ett av sina starkaste kort, säkerhet och personlig integritet. Funktioner för bildgranskning, blockering och rapportering som planeras för hösten uppdatering av alla operativsystem (för USA), kan skada varumärket och förtroendet rejält.

Vi är vana vid att Apple står upp för att inte sälja användardata och säkra våra personliga filer med stark kryptering utan bakdörrar. Men nu verkar Tim Cook och gänget inte själva förstå hur illa det ser ut när man öppnar för extern kontroll av privat innehåll.

Visserligen har Apple en historia med inte särskilt smickrande undantag vad gäller dikaturer som Saudiarabien och Kina där vissa appar och innehåll har blockerats enligt dessa länders lag. Men att börja tumma på principer för integritet genom mindre genomtänkt innehållsgranskning, även med de bästa intentioner för att skydda mot sexuella övergrepp, är en slipprig sluttning som lätt kan leda till motsatsen av det man försöker uppnå.

Rene Ritchie har en bra genomgång kring hur Apple skulle kunna erbjuda det som planeras på ett sätt som inte riskerar att missbrukas, eller göra våld på löftet att det vi har i våra grejer från Apple är skyddat från intrång, om än aldrig så vällovligt.

Per Axbom som är en fena på detta med digital etik har också gjort en riktigt grundlig sammanfattning om det ruttna i Apples klumpiga tummande på grundläggande säkerhet och personlig integritet. Apple verkar märkligt förvånade över motreaktionen och att det inte räcker med att påstå att den tekniska lösningen är perfekt, riskerna försumbara och att funktionaliteten inte kommer att missbrukas.

Apple har allt att vinna på att göra rätt här, men mycket att förlora i förtroende om man styr vidare på denna väg.

“A private company in a western democracy is deploying mass surveillance without a warrant, on privately owned phones. While their first application is CSAM, their only safeguard against expanding that scope is… their word.”