Äntligen blir det lite drag kring Apple när megaföretaget för första gången sedan 2002 fått gå ut och justera sina ekonomiska prognoser nedåt. Det här känns som den kick jag behöver för att komma igång med att skriva Applenyheter igen efter förra årets långa inspirationstorka.

För visst är det väl ändå mer spännande när den gamla rebellen Apple får lite motstånd istället för att bara fortsätta surfa ekonomiskt högre för varje kvartal.

Men de som blåser upp missbedömningen av den kinesiska marknaden som ett symptom på andra problem, inbillade eller verkliga, har inte riktig koll på läget.

Daniel Eran Dilger har på sitt vanliga grundliga vis satt samman en lång artikel om det som ligger bakom Apples nödvändiga besked till sina aktieägare och går hårt åt dem som passat på att hålla fram sina egna mindre väl underbyggda katastrofartade analyser kring Apple.

En sak är i alla fall värd att hålla i minnet, vilket även Apple sedan länge sagt i alla möjliga sammanhang. Det viktiga för Apple är inte att alla ska springa benen av sig för att byta mobil varje eller vartannat år som det kunde se ut i iPhones barndom, eller som bortskämda teknikskribenter fått för sig att det ska vara.

Den effektiva livslängden hos moderna iPhone är snarare tre år, eller upp till fem, sex år med batteribyte. Något som också speglas i att iOS på ett mycket bra sätt idag stödjer upp till fem år gamla iPhone. Min iPhone 6 fungerar alldeles utmärkt med nytt batteri och för det jag använder den till.

Det som räknas för Apple är att de som idag har en iPhone kommer att välja en iPhone nästa gång de byter mobil, när än det blir, plus att de som ledsnat på kackiga Androider som inte på något enkelt sätt kan hänga med vad gäller uppdaterade operativsystem, tar steget upp till iPhone.

Sedan finns det en hel del annat som Apple behöver och borde ta tag i, men det har jag tänkt återkomma till, nu när lusten att skriva kommit över mig igen.

”For about a billion iOS users, the more than 200 million new iPhones Apple sells every year means that about a fifth of Apple’s installed base upgrades in a given year. Some upgrade every year, some wait three years or more or until some feature strikes their fancy– or until they break their old one beyond repair. But the overall percentage remains at about a fifth.”