Efter min operation för att ersätta DVD med SSD i min gamla iMac 27-tum så var det dags att väva ihop SSD och HD till en Fusion Drive. Apple ger inte stöd för Fusion Drive i skivverktyg för vanliga Macar men alla kommandon nås genom Terminal.

imac-ssd-fusion-drive-08

Allra först formaterade jag SSD med Skivverktyg på vanligt sätt som HFS+ journalförd.

imac-ssd-fusion-drive-07

Efter formatering slog jag igång TRIM–stöd med Terminal som gör att flashminnet används på ett säkrare sätt och håller längre

iMac 27-tum SSD Fusion Drive

Sedan var det dags att starta om iMac från backuphårddisken och kicka igång Terminal eftersom formatering till Fusion Drive raderar de volumer som ingår.

Återställningspartitionen som låg på Macintosh HD fick förbli orörd. De steg som krävs för att skapa en Fusion Drive är enkla att följa, men dubbelkolla så att du skriver in allt exakt rätt. Formateringen görs i två steg och går snabbt.

imac-ssd-fusion-drive-05

Det som tog tid för mig var att återställa min nyskapade Macintosh SHD från den externa backupen. Allt fick tugga på över natten och en bit in på nästa dag för att vara klart när jag kom hem från jobbet.

imac-ssd-fusion-drive-04

Så var sanningens ögonblick inne. Jag valde omstart med min nya gamla iMac och kopplade lös den externa backupen innan hon gick igång igen. Direkt från start gick allt som smort. Appar studsade rappt till liv och inte en badboll så långt ögat kunde nå. Känslan var som att jag hade fått en ny Mac.

Fusion Drive lägger automatiskt systemfiler och annat som används ofta på SSD och övervakar hela tiden så att de mest använda grejerna flyttas från HD till SSD och vice versa. Nu hör jag inte hårddiskens malande längre, helt enkelt för att den inte har något att göra 99 procent av tiden.

En stor fördel med Fusion Drive är att du inte behöver särskilt hög lagringskapacitet och därigenom dyr SSD för att hantera det viktigaste. 120 GB räcker och blir över när allt utrymmeskrävande som bildbibliotek och annat kan lagras på HD med gott om plats.

imac-ssd-fusion-drive-03

System, Bibliotek och Program klarar sig med 65 GB i min iMac och jag är grymt nöjd med att ha fått en snabb föryngrad iMac till en låg kostnad. Nu hoppas jag bara att hon håller något år till.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Att byta ut DVD mot SSD fungerar fint även för en gammal MacBook, MacBook Pro eller Mac mini. Med Fusion Drive får du sedan både hög kapacitet och snabb lagring utan frenetiskt snurrande metallskivor.