Efter lanseringen av Tidal med dunder och brak nyligen, så passade jag på att testa den nygamla (WiMP) musiktjänsten. Att dra igång ett månadslångt gratistest av Tidal gick relativt smidigt. Att erbjuda CD-kvalitet på ljudet är en intressant utveckling, men jag var mest nyfiken på videoutbudet med filmen Electroma från Daft Punk som jag inte sett någon annanstans.

Tidal Chic iPhone 6

Själva appen känns ungefär som ett tidigt Spotify, lite kantig och utan det väl utvecklade gränssnitt som Spotify kommit fram till. Tekniskt fungerar allt bra, men musiken kickar inte igång lika blixtsnabbt som Spotify alltid gjort och långt ifrån all musik levereras som HiFi (Full CD-kvalitet med FLAC).

Musikvideo känns som ett ganska naturligt tillskott, men det är en primitiv presentation som erbjuds, utan någon extra textinformation om innehållet.

Tidal Electroma Daft Punk iPhone 6

Electroma visades med hyfsad HD-kvalitet på min iPhone, men videon tog inte över hela skärmen utan statusraden hängde med, vilket inte är vidare snyggt. Däremot var det inga problem att visa filmen med AirPlay och min Apple TV.

Tidal

Tidal har ännu ingen app för OS X utan använder ett webbgränssnitt som på min långsamma MacBook Pro från 2011 (med för lite minne) inte kändes särskilt snärtigt. Dessutom kräver Tidal på webben (ve och fasa) Flash för att fungera.

Tidal är i dagsläget ingen tung utmanare till Spotify som gör det mesta rätt och fungerar så gott som perfekt med en väldigt mycket större användarbas. Däremot kan Tidal sätta press både på Spotify och den kommande satsningen på strömmande musik från Apple med Beats Music som många bedömare tror kommer igång till sommaren.

Grejen med Tidal är de tunga artister som är delägare och som så gott som alla har makt att lämna övriga musiktjänster. Målet är att få upp den ersättning artisterna får för strömmande musik. Med de avtal som de flesta vanliga artister har idag så går det mesta av pengarna till skivbolagen med en rännil till artisten.

En annan tung maktfaktor är att Tidal verkar ha kopplingar till Live Nation som är världens största bokningbolag för musikartister. I och med att försäljningen av musik, fysiskt och som nedladdning minskat, så har intäkterna från liveframträdanden samtidigt ökat i betydelse. Att koppla på biljettförsäljning från Live Nation till Tidal verkar inte ligga långt borta.

Det vore väldigt olyckligt om musiktjänsterna ställs mot varandra med luckor i utbudet och jag hoppas att skivbolagen tar tag i frågan med nya och mer generösa artistavtal.

Jag tror däremot inte det skulle skada om Spotify kunde matcha Tidal genom att erbjuda strömning i ännu högre kvalitet. Steget i bandbredd är inte alltför långt från Spotifys högkvalitativa Ogg Vorbis till FLAC som ger okomprimerad CD-kvalitet.

Tidal Apple TV

För dig som bryr dig om ljud och lyssnar med en riktig ljudanläggning kan det vara värt att betala extra för full kvalitet, men det är knappast något som lockar de allra flesta som spelar upp musiken genom skruttiga hörlurar eller små högtalare som visserligen låter men inte låter särskilt bra.

För övrigt är trenden med HD-ljud som har högre samplingsfrekvens och bitdjup än CD inget som ger bättre ljudkvalitet, det är bara dumheter från foliehattar som inte förstår sig på hur ljud och ljudteknik fungerar.

I studioledet är det helt relevant med högre samplingsfrekvens och bitdjup för att få mer marginal vid hantering av det som spelas in, men det kräver också betydligt vassare elektronik för att inte förstöra ljudet med oönskade bieffekter av ohörbara frekvenser.

Låter slutresultatet kasst så beror det inte på någon begränsning med CD-standardens 16-bitar och 44 kHz, den var väldigt förutseende redan för över 30 år sedan, utan då beror det på sunkig produktion och mixning, vilket tyvärr är väldigt vanligt idag.

Det kommer att bli intressant att följa utvecklingen med Tidal, Spotify och Apple med Beats Music framöver. Blir det stora gap i artistutbudet mellan tjänsterna kan dessutom gammal (o)hederlig piratverksamhet för musik få ett uppsving igen. Att betala för flera konkurrerande tjänster för strömmande musik är inget alternativ.

För egen del är det Spotify som gäller och som jag tycker ska ha all ära (och våra pengar) för att ha skapat ett nirvana för oss musikälskare med strömmande musik.

”Users who want to hear every artist on their preferred platform might face a fragmented market, with some exclusives owned by Apple, some by Spotify, and some by Tidal.”