Idag är det tio år sedan Steve Jobs presenterade Mac OS X vid Macworld Expo i San Fransisco. Den första betaversionen blev inte skarp förrän ett bra tag senare men innehöll från början många av de centrala element som fortfarande gäller för Mac OS X.

Det tog några versioner som släpptes med ungefär ett års intervall innan Mac OS X riktigt hittade formen med Tiger, Leopard och Snow Leopard. Idag återfinns Mac OS X och dess mobila variant iOS i oräkneliga miljoner Appleprodukter.

Ars Technica uppmärksammar tioåringen genom att återpublicera John Siracusas test av Mac OS X Public Beta.

MacUser har en hel serie artiklar som uppmärksammar utvecklingen av Mac OS X:

Apples smarta satsning på att ta fram ett i grunden stabilt operativsystem som från start krävde väldigt mycket av dåtidens hårdvara visade sig bli extremt lyckosam.