iPhone OS 4 släpps till sommaren för iPhone/iPod touch och till hösten för iPad. En betaversion för utvecklare finns redan färdig att ladda ned.

En mängd nya funktioner och förbättringar har tillkommit, varav den främsta är stöd för multitasking i bakgrunden även för tredjepartsappar. Med iPhone OS 4 tar man även farväl till stöd för första generationen iPhone.

iPhone 3G och andra generationen iPod touch är de äldsta enheter som kan använda iPhone OS 4, för att få tillgång till multitasking krävs minst iPhone 3GS eller iPod touch av tredje generationen.

Med iPhone OS 4 introduceras även Apples nya mobila annonsplattform iAd som är helt baserad på modern webbkod. iBooks som idag bara finns för iPad kommer även till iPhone/iPod touch med det nya operativsystemet.

”iPhone 4 will add seven different multitasking services for developers, each tuned to solve different multitasking scenarios. One, demonstrated by Pandora’s Internet radio streaming app, will allow apps like it to play music in the background, with playback controls available even at the lock screen.”