Apples iPad har en egendesignad processor som kort och gott heter A4. Det har spekulerats vitt och brett om vilka byggblock denna processor innehåller eftersom Apple själva inte avslöjat något om innehållet. Den senaste uppgiften är att själva processordelen i denna krets i grunden är en ARM Cortex A8, samma processor med enkel processorkärna som driver iPhone 3GS och inte den nyare A9 som finns med dubbla processorkärnor.

Problemet med detta är att det inte är något problem annat än för de som snöat in på hårdvaruspecifikationer och teoretiska prestanda. Det mest troliga är att den viktigaste finessen med A4 är att Apple kunnat kombinera ihop precis de byggblock man behöver samt kunnat optimera dessa hårt för att dra så lite effekt som möjligt.

Med iPad har Apple abstraherat bort hårdvaran nästan så långt det är möjligt. Det som räknas är mjukvaran. Det finns helt enkelt inget behov av att veta hur hårdvaran är beskaffad så länge mjukvaran levererar en fullödig upplevelse. Så länge det som rapporterats om hur snabb iPad känns att hantera stämmer, så spelar det helt enkelt ingen roll om det är en 20 GHz processor med 16 kärnor eller två torkade valnötter som står för hårdvaran.

”In the end, I keep coming back to the idea that Apple has stayed quiet about the A4 because any real magic or “wow factor” that the iPad delivers will come from the software—the efficiency of the OS, the user interface design of the OS and apps, and the snappiness of the overall experience all come from the software team.”