Apples framgångsrika parhästar Intel Core 2 Duo och Nvidias grafikprocessor/kontrollkrets MCP79 (GeForce 9400M) ingår i nästan alla Macmodeller idag. När det nu är dags att ta steget till Intels Core i–processorer för MacBook Pro, har denna dynamiska duo inte varit möjlig på grund av licensbråk mellan Intel och Nvidia. Intel vill behålla kontrollen över kringkretsar till sina processorfamiljer och har därför bakat in en egen (mindre bra) grafikprocessor och kringkretsar i de mobila versionerna av sina nya processorer.

Nvidia har inte stannat i utvecklingen för det utan har istället tagit fram en smart teknik kallad Optimus, där en grafikprocessor från Nvidia helt sömlöst kan gå in och ta över uppgifter från Intels inbyggda grafikprocessor. Nvidia Ion som ska ta över från MCP79 bygger även den i grunden på grafikmotorn GeForce 9400M, men är både snabbare och mer effektsnål än sin föregångare.

Mitt tips är att dröjsmålet med att få ut nya MacBook Pro med Intel Core i, inte beror på några problem med Intel, utan på att man väntar på att Nvidia Ion ska bli klar att levereras i mängd. Apple nöjer sig inte med det som Intel vill leverera till alla PC–tillverkare när man kan få mycket bättre batteritid och grafikprestanda med hjälp av Nvidia Ion. Ytterligare en stark fördel är att Nvidia stödjer Open CL som kan ge rejält med extra processorkapacitet med Mac OS X.