Nvidia har kommit fram med en mycket smart teknik kallad Optimus för att komma runt sina licensproblem med Intel. Nvidia tog till Intel Core 2 Duo fram en mycket smart och effektsnål kombinerad kontrollkrets och grafikprocessor. Ett recept (GeForce 9400M) som använts för de flesta Macar med Intel Core 2 Duo vilket ger betydligt bättre prestanda än Intels egna kringkretsar.

Intel har i sina nya processorer integrerat kontrollkrets och sin egen mindre lyckade grafikprocessor. När man har velat kombinera en effektsnål integrerad grafikprocessor med en högpresterande separat grafikprocessor har det krävts omstart för att välja grafikprocessor. Detta har till exempel varit fallet med de mer avancerade modellerna av MacBook Pro som använder separata grafikprocessorer från ATI.

Nvidias nya teknik Optimus innebär att grafikprocessorn helt sömlöst kan gå in och ta över mer komplicerade grafikuppgifter för att sedan mata in resultatet direkt i processorns bildbuffert. På detta vis kan Nvidia även fortsättningsvis stödja Intels processorer med bättre grafikprestanda. Optimus verkar vara ett givet val för nästa generation MacBook Pro som bör släppas inom den närmaste tiden.

”In the final reckoning, Optimus actually makes Intel’s IGPs more competitive with AMD/ATI platforms by offering a way to boost its graphics performance, so Optimus is actually a net positive for Intel. Contrast this to NVIDIA’s previous IGP business, which competed with Intel IGPs.”