När ryktena om Apples tabletdator började snurra på riktigt under sommaren, hade jag svårt att se vad själva syftet, nyttan och nischen för en sådan produkt skulle vara. Allteftersom har dock bitarna trillat på plats och bilden klarnat. De sista pusselbitarna verkar ha trillat på plats när uppgifter om de kontakter Apple initierat med olika tänkbara samarbetspartners nu har läckt ut.

För att förstå vad Apple verkar sikta på kan det vara värt att ta ett steg tillbaks och titta på de fundament man redan har på plats för att ta nästa steg och muta in ytterligare en marknad för mediadistribution.

Genom att ha byggt upp en dominans vad gäller försäljning av musik som i princip gavs bort av en splittrad och handlingsförlamad musikindustri, har iTunes blivit en totalt dominerande integrerad plattform för att sälja innehåll till användare.

Idag är iTunes Store världens största återförsäljare av musik. Förutom musik kom TV-serier och filmer till som mediatyp för några år sedan, åtminstone i USA, men även på de större europeiska marknaderna.

App Store för iPhone/iPod Touch har visat sig vara en dundrande succé och idag har Apple över 100 miljoner registrerade kreditkort kopplade till iTunes som alla kan handla digitalt innehåll med ett enkelt knapptryck var man än befinner sig (med iPhone). Här ligger Apples riktiga styrka som ingen annan aktör kan mäta sig med.

Det är genom denna kanal som Apples nya affärsmöjlighet öppnar sig. Varför inte även sälja multimediaprodukter genom iTunes som kan innehålla text, bilder, video och dynamisk interaktivitet i ett format byggt på öppen standard och den moderna webbteknik Apple hanterar så väl med WebKit som grund?

Där är vi nu. iTunes LP och iTunes Extra med TuneKit som bas demonstrerar alla byggstenar som krävs för den som vill sätta samman och sälja alltifrån böcker, tidningar och seriealbum, till helt nya kombinationer av media som kan ge ännu mer djup än dagens rent linjära produkter.

Med iTunes som bas finns redan exponeringsyta, kunder, betalningsmodell och distribution på plats. Det som saknas är den idealiska plattformen att kunna konsumera ett så varierande innehåll med. Här kommer iPad in i bilden. Med 720p HD som kvalitetsnorm går det att presentera allt multimediainnehåll på ett vettigt sätt som ska räcka till även i framtiden.

En iPad i lagom format med högupplöst skärm är idealisk för just denna form av personlig mediakonsumtion. Dessutom fungerar detta format mycket väl även i stort format på platta TV–skärmar, men även i vanliga portabla och stationära datorer. Med modern webbteknik i botten finns även möjligheten att få en vettig upplevelse även i mindre format alá iPod/iPhone Touch.

Med en tidningsbransch i kris som desperat försöker orientera sig i en tid när allt fler konsumerar nyheter och artiklar på nätet istället för i pappersform, finns här chansen att nå ut med ett rikt innehåll i mer standardiserat format genom en redan väl etablerad distributionsmodell med fungerande mikrobetalningar.

New York Times, McGraw Hill och åtminstone en stor företagsgrupp för tidskrifter/magasin har diskuterat möjligheten att nå ut med nya format på initiativ av Apple.

Bilden av iPad som en iPod Touch på steroider verkar helt logisk mot denna bakgrund. Detta blir inte en bantad Mac utan en maxad Touchplatform för mediakonsumtion, där Apple visar musklerna rejält genom sin dominans inom mediadistribution. En introduktion av en iPad liknande den som iPhone fick, med presentation i januari och säljstart till sommaren borde vara rätta modellen för maximalt förväntanstryck.

”Apple also recently had several executives from one of the largest magazine groups at their Cupertino’s campus, where they were asked to present their ideas on the future of publishing. Several mockups of magazines were present in interactive form. It is presumed that more talks took place after the introduction and investigatory meeting.”