Jag installerade Windows XP med hjälp av BootCamp för länge sedan för att kunna testa webbprojekt mot sorgebarnet IE6. När sedan VMware Fusion hade mognat blev det lätt att komma åt Windows utan att behöva boota om Macen. Med tiden har min BootCamp–partition blivit för trång och jag beslutade mig för att flytta Windows till en separat hårddisk för att dessutom kunna återvinna kapacitet på hårddisken i min MacBook.

Det är inte alldeles självklart hur man ska gå till väga för att flytta en BootCamp–installation till en fristående virtuell maskin som lagras som vilken annan fil som helst på din Mac. Men processen är busenkel och snabb. Markera bara din BootCamp–installation i Fusion och välj Import. Du kan sedan namnge den virtuella maskin som skapas och spara den var du vill.

Sedan tidigare hade jag laddat ned betaversionen av Windows 7, nu var det dags att göra en virtuell maskin även av denna. Bra för att få en koll på vad Microsoft har på gång och en möjlighet att testa webbprojekt med IE7. Windows 7 Beta laddas ned (Använd Firefox, funkar inte med Safari) och bränns på en DVD. En registreringskod fås innan nedladdningen börjar.

Med installationsskivan för Windows 7 i Macen är det bara att kicka igång Fusion och klicka på New. Fusion känner av att det är en installationsskiva och erbjuder sig att göra en enkel installation.

Angivet operativsystem är Windows Vista, vilket är vad Windows 7 egentligen är, om än i snärtigare och mer användarvänlig version. Det är bara att köra på med de alternativ som Fusion ger. Mata in användarnamn, lösenord och registreringskod.


Installationen tar mindre än en halvtimme på en normal Mac. Låt även Windows köra en uppdatering innan du är redo att gå vidare.

Innan det är dags att leka loss rekommenderar jag (och Windows) att direkt installera ett antivirusprogram. Min favorit är Avast som har en gratisversion för personligt bruk som dessutom kräver lite resurser av datorn och inte larmar och gör sig till i onödan.

Installera även VMware Tools (från menyn i Fusion) som ser till att rätt drivrutiner för Macen hamnar på plats. Jag fick göra denna process ett par gånger innan det ville hugga riktigt.

Windows 7 känns ungefär som Windows XP vad gäller respons och ser riktigt trevligt ut. Mycket gammalt junk från förr är upprensat, uppsnyggat och känns inte oävet att använda även för en Macskalle. Lycka till Microsoft!

Vem behöver förresten en PC när det funkar så smidigt med virtualisering på Mac?