MaxiMac arkiverad artikel 2008-06

Nyheter i Mac OS X Snow Leopard

Publicerad 2008-06-24 10:06

RoughlyDrafted har gĂ„tt igenom nĂ„gra mindre kĂ€nda nyheter i kommande Mac OS X Snow Leopard. Till stor del handlar det om sĂ„dant som kommit fram under utvecklingen av operativsystemet för iPhone, som nu Ă€ven slĂ„r igenom i det fullstora operativsystemet, bland annat push–teknik och bĂ€ttre stöd för multitouch–gester till alla bĂ€rbara Macar (MacBook Air plus kommande MacBook och MacBook Pro).

Hela operativsystemet har dessutom bantats ned rejÀlt storleksmÀssigt. Det spekuleras en hel del kring hur detta Ästadkommits i artikeln. Det mest effektiva sÀttet att banta ned Mac OS X vore annars att slÀppa stödet för PPC, vilket idag gör applikationerna onödigt stora med dubblerad kod för olika processorfamiljer.

Att Mac OS X Snow Leopard Server har stöd för ZFS var kÀnt, men tydligen har Àven klientversionen stöd för ZFS frÄn start. Filsystemet ZFS Àr inget som de flesta anvÀndare har nytta utav, men för de som kör tunga applikationer vilka krÀver mycket lagringsutrymme verkar det klart vettigt att anvÀnda ZFS.