MaxiMac arkiverad artikel 2007-06

Blir ZFS den stora nyheten i Leopard

Publicerad 2007-06-09 12:03

Jonathan Schwartz, VD för Sun, stod för veckans groda genom avslöjandet att det av Sun utvecklade filsystemet ZFS, kommer att ta över som grundlÀggande filsystem i Mac OS X 10.5 Leopard. PÄstÄendet frÄn Schwartz bekrÀftades av Marc Hamilton, Àven han hög chef hos Sun, för att sedan halvt tas tillbaka igen med ett nytt uttalande frÄn Hamilton.

Att det mycket avancerade filsystemet ZFS ingÄr som ett av flera hanterade filsystem i Leopard, vet vi redan frÄn de utvecklarversioner som finns ute. Det nya Àr möjligheten att ZFS kan komma att ta över som förstahandsval, det filsystem som Mac OS X startar upp med.

En sÄpass grundlÀggande förÀndring kan lÀtt förklara den försening Mac OS X Leopard rÄkat ut för. Ett nytt patent frÄn Apple beskriver dessutom en metod för att konvertera ett filsystem till ett annat utan att behöva flytta/kopiera filer.

StÀmmer detta sÄ blir det en rejÀl utmaning för Microsoft, som fick skjuta sitt nya filsystem pÄ framtiden för att fÄ ut Windows Vista i nÄgotsÄnÀr rimlig tid. Att matcha ZFS med ett egenutvecklat filsystem av samma kaliber lÀr inte bli lÀtt för Microsoft. Apple dÀremot kan ta Ànnu ett kliv framÄt i utvecklingen, med hjÀlp av ytterligare en komponent baserad pÄ öppen kÀllkod.

Steve Jobs lÀr hursomhelst inte vara sÀrskilt glad över att Sun gÄtt före och slÀppt information om ZFS framtid i Mac OS X. SÄdana stora nyheter vill Apple vara först med att berÀtta om vid rÀtt tillfÀlle.

Med mÄnga hÄrdvarunyheter ur vÀgen, samt datum för sÀljstart av iPhone spikat, ser fokus vid WWDC 2007 annars ut att vara tydligt. Det blir Leopard, Leopard och lite mer Leopard som gÀller.