MaxiMac arkiverad artikel 2007-03

En slösaktigt surfande Safari

Publicerad 2007-03-01 13:24

Ett inte helt vetenskapligt test kring hur Safari respektive Firefox tar i ansprÄk processorkraft har snurrat runt pÄ nÀtet i ett par dagar. Det Àr helt klart att Safari kan ha en negativ effekt pÄ andra program, men jag anser att man fokuserat pÄ fel saker vad gÀller detta. Infinite Loop har nu tittat nÀrmare pÄ problemet.

Det största problemet med Safari Àr inte att det kapar Ät sig för mycket processorkraft, utan att det lÀcker minne som ett sÄll, samt hanterar Flash och Javascript pÄ ett ineffektivt sÀtt. NÄgot jag sjÀlv fick lov att utreda nÀrmare för inte alltför lÀnge sedan.

LÄter du Safari vara igÄng med ett antal webbplatser framtabbade sÄ ökar minnesanvÀndandet helt av sig sjÀlv över tiden utan att du gör nÄgot alls. Testa gÀrna detta sjÀlv med Aktivitetskontroll eller MemoryCell. Kapar Safari Ät sig för mycket minne sÄ kan det innebÀra att andra program blir tvungna att skyffla minne fram och tillbaks frÄn hÄrddisken, nÄgot som ger rejÀla prestandaförluster. Inte minst gÀller detta Safari sjÀlvt som kan bli snorsegt att anvÀnda.

Även om du stĂ€nger alla fönster/tabbar sĂ„ hĂ„ller Safari kvar sin minnestilldelning. BĂ€sta sĂ€ttet att snabba upp Safari och se till att det inte stjĂ€l resurser (minne/processortid) frĂ„n andra applikationer Ă€r att regelbundet avsluta Safari och starta om.

Dave Hyatt som basar över utvecklingen av Safari/WebKit hos Apple tar nu upp en del av kritiken och förklarar vad vissa av dessa problem bottnar i. Förhoppningsvis kommer de vÀrsta problemen att rÀtta till sig i och med en ny version av Safari nÀr Mac OS X 10.5 Leopard dyker upp. Eller kanske redan genom snart förestÄende Mac OS X 10.4.9. Det Àr hög tid att fixa det sedan lÀnge kÀnda problemet med Safaris usla minneshantering.