MaxiMac arkiverad artikel 2007-02

Bill Gates i gammal god(?) form

Publicerad 2007-02-03 22:12

Sedan Bill Gates började trappa ned pÄ sitt engagemang i Microsoft sÄ har Steve Ballmer fÄtt stÄ för underhÄllningen. Bill har istÀllet odlat helgonglorian och börjat samla ihop pluspoÀng till Nobels fredspris genom sitt vÀlgörenhetsarbete.

NÀr Windows Vista skulle introduceras plockades frontfiguren dock fram ur garderoben, för att skynda jorden runt och sprida det glada budskapet att Vista efter sju sorger, Ätta bedrövelser och en himla massa Är förlösts till vÀrlden.

Men nÄgot gick snett, kanske det var för lite sömn, kanske det var de stÀndiga frÄgorna frÄn journalister kring likheterna med Mac OS X och hur Vista kommer att klara av Windows stÀndigt nÀrvarande sÀkerhetsbekymmer som slutligen fick glorian att flyga sin kos.

I en intervju för Newsweeks Steven Levy hör vi den Bill Gates som vi varit vana vid frÄn Microsofts storhetstid, nÀr FUD och marknadsdominans anvÀndes likt en slÀgga för att till alla pris slÄ varje tÀnkbar marknadsrival.

Det fascinerande denna gÄng Àr att lite ödmjukhet sÀkert hade rÀckt ganska lÄngt. För första gÄngen pÄ flera Ärs tid har Microsoft ett hyfsat modernt operativsystem att visa upp, med en hel del egna innovationer. Nu Àr det inte lÀngre lika enkelt för Apple att lobba in bollarna i öppet mÄl.

IstÀllet vÀljer Gates att komma med rena lögner, som dessutom Àr vÀldigt enkla att peta hÄl pÄ. Tidigare har man i stort sett kunnat ignorera Apple, men nu nÀr man konfronteras med mer allmÀn press, som idag Àr mycket vÀl förtrogen med Apples framgÄngar sÄ gick tydligen en propp.

För en (som vanligt) klyftig genomgÄng av Bill Gates lögner och sura kommentarer rekommenderas Daring Fireball. FSJ hÄller som vanligt inte tillbaks sina Äsikter i frÄgan. Nu finns i alla fall ingen anledning för Apple att anvÀnda silkesvantarna nÀr Mac OS X 10.5 Leopard ska introduceras.