MaxiMac arkiverad artikel 2006-10

Gartner kommer med idiotisk Appleanalys

Publicerad 2006-10-20 9:56

SĂ„ kallade IT–analytiker kommer ofta med rĂ€tt harmlösa rapporter. Man tittar bakĂ„t litegrann för att extrapolera framtida utveckling. Sedan tar man ett grepp om aktuella rykten och trender för att koka ned till en försiktig gissning om vad som komma skall, utan nĂ„gra större utfĂ€stelser. Toppa sedan med en rekommendation om var aktiekursen kan tĂ€nkas hamna i en nĂ€ra framtid och tĂ„rtan Ă€r fĂ€rdig.

Det verkar vara ett soft jobb, sÀrskilt med tanke pÄ att det sÀllan Àr nÄgon som tar ett kliv tillbaks och granskar vad man egentligen rekommenderat och förutspÄtt.

Men ibland blir det bara sÄ helt fel...

Gartner som Àr en av de största i denna bransch har kommit ut med en rapport som ger helt vansinniga rekommendationer kring vad Apple borde göra. I princip verkar man ha dammat av nÄgot gammalt dokument frÄn 1996/1997 nÀr Apple var riktigt illa ute. Det enkla receptet gÄr ut pÄ att Apple borde sluta tillverka datorer och licensiera Mac OS X till Dell istÀllet.

Men hallÄ! Apple har nyss presenterat rekordsiffror vad gÀller datorförsÀljning, hela 1,6 miljoner Macar sÄldes senaste kvartalet. PÄ den amerikanska marknaden Àr man en hÄrsmÄn frÄn att knipa platsen som tredje största datorleverantör efter Dell och HP. Dell mÄ vara stora, men de lyckas inte göra nÄgon vinst att tala om. Apples vinst dÀremot Àr riktigt rejÀl.

John Gruber har en riktigt kul genomgĂ„ng av Gartners rent komiskt ruttna analys. Även Arik Hesseldahl bidrar med en skön sĂ„gning av Gartner.