MaxiMac arkiverad artikel 2006-05

Dell satsar pĂ„ butiker – utan varor att köpa

Publicerad 2006-05-25 0:26

Precis i kölvattnet pÄ Apples lyckade butikspremiÀr i New York, gÄr Dell ut och berÀttar att man Àmnar öppna ett par egna butiker. Det Àr i och för sig kanske inte sÄ konstigt att en egen butikskedja verkar lockande. Apple har ju lyckats rÀtt hyfsat pÄ de fem Är som gott sedan första Apple Store öppnades.

Det kommer dock att vara en avsevÀrd skillnad mellan Apples och Dells butiker. GÄr du in i en Applebutik kan du komma ut fullastad med nya sköna Appleprodukter. FrÄn Dells butiker kommer du alltid ut tomhÀnt, möjligtvis har du en ordersedel i bakfickan.

Dell överger inte sin princip att bara bygga datorer pÄ bestÀllning. Du kan titta pÄ, klÀmma pÄ och testa Delldatorer i butikerna. Men vill du ha en sÄ fÄr du snÀllt bestÀlla i butiken, för att sedan Äka hem och vÀnta pÄ paket.

Inte helt ovÀntat har Dell fÄtt dÀng nÀtet runt för det kanske inte helt smarta konceptet med en butik som det inte gÄr att handla fysiska produkter i. Gateway provade för nÄgra Är sedan ett liknande koncept i USA, vilket slutade i fiasko.

OvanstÄende bild har inget med Dells kommande butiker att göra. Den passar bara sÄ bra ihop med den första, översta fejkbilden med Apples Kub som grund. Liknande experiment lÀr följa, vilka alla ökar exponeringen för Apples butik/ikon. VÀl investerade 9 miljoner USD som sagt.