MaxiMac arkiverad artikel 2006-05

Åtta Ă„r sedan första iMac visades upp

Publicerad 2006-05-06 16:40

För precis Ätta Är sedan visades den första iMacen upp för vÀrlden. Den var ett drastiskt avsteg frÄn Apples tidigare konsumentdatorer. Ingen tillverkare hade vid denna tidpunkt en snygg, kompakt dator med inbyggd skÀrm att erbjuda. Med iMac gjorde Apple dessutom rent hus med Àldre teknik som man helt kallt (och visade det sig sant) rÀknade med var pÄ vÀg bort. Först i augusti samma Är började den nya modellen sÀljas.

Det var mĂ„nga som tyckte det var helt galet att skippa disketter, ADB–port och skrivarport. Men i och med detta drag kunde Apple istĂ€llet stötta och agera motor för en hel drös med tredjepartstillverkare som gĂ€rna ville fĂ„ fart pĂ„ den nya USB–standard, vilken Apples iMac anvĂ€nde som enda tillbehörsgrĂ€nssnitt (med FireWire som alternativ pĂ„ proffsmodellerna).

I och med att Apple hade USB som standard pĂ„ sina nya modeller vĂ€ndes situationen med svikande stöd frĂ„n tredjepartstillverkare av skrivare, hĂ„rddiskar, skannrar och annat till sin motsats. Marknaden översvĂ€mmades genom iMacs succĂ©, av tillbehör i matchande fĂ€rger som sjĂ€lvklart hade stöd för Mac. Det skulle ta ett bra tag Ă€n innan PC–vĂ€rlden tog till sig USB pĂ„ ett vettigt sĂ€tt.

Det var vid denna tid som det blev möjligt för vanliga dödliga att ge sig ut pÄ nÀtet till överkomlig kostnad med hyfsat snabb modemuppkoppling. iMac visade sig vara en perfekt dator för att fÄnga det stora intresset för Internet. Man kan ocksÄ sÀga att det i och med introduktionen av iMac blev klart vilken vÀg Apple slagit in pÄ. Det nya Apple skulle visa sig vara mÀstare pÄ att vÄrda sitt varumÀrke och att inte följa marknaden utan leda den.

Apples syn pĂ„ hur en modern dator skulle se ut blev vĂ€l mottagen och Ă„tskilliga miljoner iMac sĂ„ldes de nĂ€rmaste Ă„ren. Apples nedĂ„tgĂ„ende trend fram till Steve Jobs Ă„terkomst 1997 bröts med hjĂ€lp av denna framgĂ„ngsrika Macmodell. 2001 slĂ€pptes den sista generationen iMac med 15–tums CRT–skĂ€rm.