MaxiMac arkiverad artikel 2005-10

Observationer kring nya Power Mac G5 och PowerBook

Publicerad 2005-10-21 14:20 | Källa

Jon Gruber gör nu samma sak som efter förra veckans produktlansering frĂ„n Apple. Han har sammanstĂ€llt en lista med de viktigaste nyheterna och förĂ€ndringarna i och med Apples nyslĂ€ppta Power Mac G5– och PowerBookmodeller.

En sak jag sjÀlv observerat Àr att man inte lÀngre skriver ihop PowerMac, Power Mac G5 Àr den nya benÀmningen. Min gissning Àr att detta pÄ nÄgot sÀtt har att göra med namngivningen av de kommande Macarna med Intelprocessorer.

Power Mac G5 innebÀr helt klart en förbÀttring för de som krÀver mycket processorprestanda. Det Àr sÀkerligen mÄnga programutvecklare som uppskattar 76% snabbare kompileringstid i Xcode.

Den enda andra större skillnaden gentemot föregĂ„ende generation Ă€r frĂ„nvaron av kortplatser för PCI och PCI–X eftersom man gĂ„tt över helt och hĂ„llet till PCI Express. De som har investerat i kort för dessa Ă€ldre standarder kan Ă€nnu ett tag bestĂ€lla den Ă€ldre toppmodellen med dubbla 2,7 GHz processorer.

PowerBook Ă€r troligtvis den modellserie som kan tappa mest köpare i vĂ€ntan pĂ„ Intelprocessorer. Det blev ingen G5:a denna gĂ„ng heller, inte ens en upphottad G4:a. Trots det innebĂ€r den högre skĂ€rmupplösningen att mĂ„nga kan se en vits i att uppgradera till de nya modellerna med 15– eller 17–tumsskĂ€rm. 12–tummaren Ă€r i stort sett oförĂ€ndrad och det har blivit enklare att vĂ€lja rĂ€tt modell i och med att det nu bara finns tre grundmodeller med olika tillval.