MaxiMac arkiverad artikel 2005-10

Högklassig video i nya iPod

Publicerad 2005-10-16 13:25 | Källa

Det har varit mycket prat om att nya iPodens videoformat Ă€r för klent för att ses pĂ„ stor skĂ€rm. Som bekant sĂ„ levereras det videomaterial man kan köpa via iTunes Music Store som H.264 i storleken 320 x 240 upp till 768 Kbps. Detta motsvarar ungefĂ€r det gamla VCD–formatet, som grovt rĂ€knat ger VHS–kvalitet. Nu Ă€r H.264 en mer effektiv komprimeringsmetod Ă€n den gamla MPEG1 som anvĂ€nds till VCD, vilket bör ge snĂ€ppet bĂ€ttre kvalitet. Dessutom klarar Mac OS X att skala upp videomaterial pĂ„ ett snyggt sĂ€tt genom att maskera de flesta konstigheter som skulle uppstĂ„ vid en uppskalning rakt pĂ„.

Vad ingen (sĂ„ vitt jag sett) uppmĂ€rksammat Ă€r att den nya iPod med video Ă€ven klarar av ett betydligt högklassigare videofomat. MPEG4–video med en upplösning av 480 x 480 punkter upp till 2,5 Mbps. Detta motsvarar SVCD som ger nĂ€stintill DVD–kvalitet. SVCD var för nĂ„gra Ă„r sedan (innan DVD–brĂ€nnare blev billiga och vanliga) ett favoritformat för att kopiera DVD–filmer, som sedan rymdes att brĂ€nna över pĂ„ ett par CD–R.

Nu kanske en del hajar till - 480 x 480 pixlar! Vem vill se en fyrkantig video?

Det hÀr formatet innebÀr helt enkelt att man fÄr en lÀgre upplösning horisontellt, man lagrar informationen som 480 pixlar, men sÀger sedan till att den ska töjas ut och spelas upp som 640 pixlar, 854 pixlar, eller vilket vÀrde som helst som ger rÀtt sidförhÄllande.

VÀljer du att konvertera videomaterial sjÀlv för att anvÀnda din iPod som videospelare kopplad till TV sÄ Àr det vÀldigt enkelt att göra detta med vanliga QuickTime Pro. Jag har sjÀlv testat och tÀnker sÀtta ihop en komplett guide nÀr jag kunnat bekrÀfta att detta fungerar som sig bör pÄ en ny iPod.

Att Apple valt H.264 320 x 240 för att distribuera musikvideos och TV tror jag frĂ€mst har att göra med att filstorleken blir mindre och överföringen dĂ€rigenom snabbare. Dessutom tar detta format mindre plats i iPod och mindre hĂ„rddiskaktivitet ger lĂ€ngre batteritid. Men redan nu finns alltsĂ„ möjligheten att hantera video i nĂ€ra nog DVD–kvalitet inbyggt i nya iPod.