Opera Mini må vara en snabb webbläsare och ett bra alternativ till den gamla generationens mobiler, men någon riktigt fullödig webbläsare är den definitivt inte. Opera Mini fungerar genom att låta en proxy (server) hos Opera ta ned och omforma innehållet på den webbplats man besöker för att sedan skicka detta innehåll i komprimerad form till webbläsaren. Du får alltså ingen direktkontakt med webbservern i andra änden vilket innebär en mängd problem vilka Counternotions går igenom i en utmärkt artikel. Om Opera Mini blir godkänd för iPhone finns ingen som helst anledning att överge Safari som bygger på en solid grund och visar webb utan filter.

”Opera Mini may be a huge step forward for dumb WAP phones, but for a company that bet its future on the rich interactive features of HTML5 and JavaScript in WebKit, this Operatic intrusion is clearly a giant step backwards.”