Apple går från klarhet till klarhet vilket inte minst visar sig genom det ekonomiska resultatet som än en gång visar rekordsiffror. Kvartalsrapporten för Q1 2010 som presenterades igår är dessutom enklare att tyda eftersom Apple nu får redovisa hela försäljningsvärdet direkt för iPhone och Apple TV istället för att periodisera det över abonnemangstiden.

Omsättningen hamnade på 15,68 miljarder USD med en nettovinst på 3,38 miljarder USD vilket är det bästa kvartalsresultat Apple någonsin presterat. Bruttomarginalen låg på hela 40,9 procent och internationell försäljning stod för 58 procent av omsättningen. Ytterligare 5,8 miljarder USD kan genom detta rekordkvartal läggas till Apples redan stinna kassa.

Macsidan fick ett rejält lyft med 3,36 miljoner sålda datorer, en ökning med 33 procent från motsvarande kvartal föregående år. Nya iMac som visat sig vara mycket populär står för en stor del av denna ökning.

iPod backar som väntat något i antal sålda enheter till 21 miljoner, men å andra sidan säljer iPod Touch riktigt bra och har ökat med 55 procent sedan motsvarande kvartal 2009.

iPhone såldes till ett antal av 8,7 miljoner enheter under kvartalet vilket är dubbelt så många som för ett år sedan. Till sommaren kan vi vänta oss nästa generation av iPhone och redan i morgon får vi se dess storasyskon i tabletform.

”If you annualize our quarterly revenue, it’s surprising that Apple is now a $50+ billion company. The new products we are planning to release this year are very strong, starting this week with a major new product that we’re really excited about.”

– Steve Jobs