Efter mycket gnäll och missförstånd kring abonnemangsmodeller och prissättning för iPhone 3G världen runt den senaste veckan, kan det vara bra att backa bandet lite och påminna om varför iPhone är något helt annat än dussinmobiler från gamla trötta mobiltillverkare. Förvånansvärt många har inte greppat att iPhone 3G kostar åtminstone 5–6000 kr som till stor del ska avbetalas via valt abonnemang.

Apple har inför premiären för iPhone 3G 11 juli släppt ett par traditionsenligt superpedagogiska instruktionsfilmer med vår gamle vän iPhoneguy. I den långa versionen gås i princip alla iPhones funktioner och finesser igenom på 38 minuter.

Den korta versionen visar endast det som är nytt med iPhone 3G och iPhone 2.0 jämfört med dagens version av iPhone. Detta klaras av på drygt 12 minuter.

Först idag har faktiskt AT&T släppt sina nya abonnemang för iPhone 3G i USA, abonnemangsmodeller och priser skiljer sig inte särskilt mycket från de vi sett för andra marknader världen runt. AT&T har även de en serie instruktionsfilmer som visar hur du bär dig åt för att skaffa en iPhone 3G, vare sig du är ny kund, redan har en iPhone, eller har en annan mobil/abonnemang idag.

I USA ska det framöver även gå att köpa iPhone 3G utan abonnemang för 599 USD (8 GB), respektive 699 USD (16 GB).