Många med mig har sedan länge hoppats att de topphemliga nyheter som Steve Jobs antytt vad gäller kommande Mac OS X 10.5 Leopard har att göra med ett fräschare grafiskt användargränssnitt.

Ända sedan Mac OS X begynnelse har huvudtemat baserats på det klarblå Aqua i olika skepnader. Nu talas det om att Leopard kommer att få ett sprillans nytt tema kallat Illuminous. Även om inga hårda fakta kommit fram, så har många gissat att iTunes nya look kan vara en fingervisning om det kommande utseendet för Mac OS X.

Den senaste varianten av Leopard för internt bruk sägs innehålla en hel del svartblänkande komponenter istället för de tidigare klarblå, något som just iTunes 7 först visade prov på.

Hela vitsen med att hålla detta hemligt, trots att Leopard finns ute för betatestande, är antagligen att hålla Microsoft ovetande så länge som möjligt. Om Leopard kan få Windows Vista att se hopplöst omodernt ut från start så är det säkert ingen nackdel för Apple. Ju senare Microsoft får en chans att kopiera Apples design desto bättre.


Var det någon som tvivlade på att Microsoft rent bokstavligt kopierar Apples stil, så kan John Gruber visa på just detta. Någon hos Microsoft har helt enkelt kopierat en Appleikon rakt av, sträckt ut den lite lätt/klumpigt och använt den på Microsofts webbplats.