Denna eftermiddag blev jag intervjuad för SVT:s Kulturnyheterna apropå EU:s nya direktiv för att underlätta skapandet av nedladdningstjänster för digital musik. Jag har bevakat den här utvecklingen ganska intensivt sedan lanseringen av iTunes Music Store här i Sverige och starten av min egen hjälpsajt itmusik.se.

Det är en knepig fråga det här med upphovsrätt och licensiering. Ingen av de aktörer som är inblandade har haft något större intresse av att frågan kunnat belysas eller diskuteras. När det har gått ett tag lär vi få se mer av motsättningarna mellan skivbolagen som vill sänka artisternas ersättning och artisternas förhandlingsorganisationer som vill hålla uppe ersättningsnivån.

Frågan om ersättning vid försäljning av musikvideos är en gråzon där inga egentliga avtal existerar idag. Här kommer säkert en kamp att stå mellan skivbolag och rättighetsbevakare i och med Apples nya giv att sälja videomaterial. Musikvideos har normalt ansetts vara en del av marknadsföringen och inte varit föremål för upphovsrättsersättning.

Mina inte alltför djupsinniga kommentarer svischade förbi på ett ögonblick i kvällens Kulturnyheterna. Repriseras i SVT1 23.15.