PC Worlds chefredaktör Harry McCracken har lyckats sätta fingret på vad Apples sensationella nya iPod nano bör ha för strategisk effekt. Trots att inget egentligen är revolutionerande nytt med iPod nano, så är själva kombinationen av de ingående delarna något helt nytt på musikspelarmarknaden.

Nedan redovisas kortfattat de relevanta frågor och vettiga svar som McCracken funderat ut. Jag håller med om det mesta som han kommit fram till och har kompletterat lite med mina egna funderingar.

Till att börja med så är det djärvaste draget att plocka bort iPod mini, den mest sålda iPodmodellen från marknaden och ersätta den med nya iPod nano. Just när konkurrenterna börjat få kläm på att klona minin så dyker en helt ny variant upp.

iPod nano är först ut i en ny kategori av produkter med stora flashminnen. Detta möjliggör en annan design än vad som tidigare varit möjligt.

Man skakar om marknaden genom att plötsligt förpassa en drös befintliga exklusiva musikspelare med 1 GB flashminnen till det förgångna. Samtidigt kommer spelare av iPod minisnitt som ansågs smidiga att framstå som onödigt klumpiga.

Genom att tillfälligt backa i kapacitetstävlingen så räknar man kallt med att ”1000 låtar i fickan” ska räcka för de flesta användare. Undersökningar har också visat att få använder sig av den väldigt höga kapacitet som en fullstor iPod klarar, detta visar inte minst succén med iPod mini. För hårda musikälskare så kommer säkerligen originalformatet av iPod med hårddisk att vara bästa alternativet. Även dessa kommer att fortsätta bli tunnare, smidigare och få högre kapacitet.

Hur länge dröjer det innan nanoklonerna kommer? Min egen gissning är att det inte är någon lätt sak att tävla med iPod nano. Rykten gör gällande att Apple fått en mycket förmånlig deal med Samsung vad gäller flashminnen. Vem som helst kan inte lägga en order och tävla med Apple vad gäller prisnivån. Apple lär totalt äga denna kategori av musikspelare över den viktiga julperioden och en bra bit därefter.

Floden av tredjepartstillbehör för iPod nano har redan startat. Det ekosystem som byggts upp kring iPod fortsätter att frodas.

Vad kommer att hända med iPod shuffle? Troligtvis kommer den att fortsätta som tidigare med sin lägre lagringskapacitet och enklare gränssnitt, men priset kommer att pressas och motsvarande funktionalitet dyker upp i fler mobiltelefoner än Motorolas ROKR.

Vilken effekt får iPod nano för de som målat upp Apples musikdominans som en tillfällig parentes? Effekten syns redan på hur marknaden mottagit iPod nano. Apples smarta drag betyder att man även framöver kommer att fortsätta att växa och dominera musikspelarscenen, både vad gäller innehåll och hårdvara.

Det går aldrig att bortse från att Apple är mästare på att göra det ingen väntat, men som direkt känns så rätt.