Longhorn som för tre år sedan målades upp som ett i princip från grunden renoverat och modernt operativsystem har tagit kliv efter kliv baklänges bort från framtiden. Här är några av de tekniker som skulle blåsa nytt liv i Windows:
WFS – bortplockat, .NET Framework – bortplockat, MONAD – bortplockat, Integrated Search – bortplockat, Avalon – tveksamt, Indigo – tveksamt. Internet Explorer 7 beskrivs riktigt målande:

”IE7: You can repaint a Kia, lower it down, put rims on it and think you are cool, but at the end of the day it is still a Kia.”

Fler och fler funktioner kapas bort. I slutändan ser Longhorn mer ut som Windows XP SP3. Ifall Microsoft inte kan leverera något som infriar i alla fall några av sina tidigare löften så har man problem, riktigt stora problem.

”Right now Microsoft can’t even hold a press release about Longhorn without either saying its going to be delayed again or that they are cutting even more features. This really makes them look incompetent. I mean, I know they are incompetent but this really lets the rest of the world in on the joke as well.”

Förutom att Microsoft idag är sin egen största fiende genom att snubbla fram och tappa viktigt moment som drivande teknologimotor, så har man både Apple och Linux i hälarna, som båda ligger bättre till vad gäller mindshare och mediaintresse.

”Making matters worse is Steve Jobs. He has Apple humming like fine tuned violin. Tiger is everything Apple promised and its only been released for three months or so. And I imagine things are only going to improve. And if that wasn’t enough Apple is going to squeeze out yet another OS before Microsoft can get Longhorn out the door. Ouch, yet another kick in the balls. Then you have this whole Macintel thing going on plus rumors about the iPod/ITMS/movie business all of which draw the attention of the media towards Apple’s successes.”

Det dyker upp en intressant tanke vad gäller Steve Jobs förmåga att tajma Apples mediamässighet. Än en gång kan Microsoft försök att få mediaintresse för Longhorn sluta i en gäspning.

”News flash! Longhorn is going to be drastically overshadowed by Leopard and Macs running Intel. Make no mistake about it, Jobs is a master showman. As such, he will wait untill the best moment possible and then try and wow the world with all of Apple’s new toys. Who wants to cover a stripped down, bare bones, bug infested OS like Longhorn (which is already being called XP SP3 if that gives you any indication of how bad things are) when you can go look at Leopard running on a pumped up PowerMac with Intel’s latest and greatest chip inside?”

Till och med på spelsidan kan Windows få stark konkurrens från Linux och Apple i och med nya programvaror som möjliggör att köra Windowsspel rakt av på dessa båda plattformar.

I slutänden kanske Microsoft skulle vara bättre rustat genom att erkänna att man missat tåget, säga stopp till krav på bakåtkompatibilitet och starta om med ett nytt operativsystem baserat på en stabil kärna.